rex.dir.bg

 
rex.dir.bg

REX
REX2
TOP 10
ТОРЕНТИ
МУЗИКА
ВИДЕО
СНИМКИ
TV-ONLINE
ПОЩИ
СМЕШНИ
ПОЛЕЗНИ
СОФТУЕР


ЗА КОНТАКТИ НОВИНИ ПРЕДЛОЖИ И СПЕЧЕЛИ РЕКЛАМА

НОВИНИ / BG

Вземи в gLOG
21 Март 14, 19:27 / Автор: DNES
Да наложим вето на санкции към Русия? Всичко е възможно!
Да наложим вето на санкции към Русия? Всичко е възможно! Орешарски зове за диалог: Санкциите не носят ползи за никого

Премиерът Пламен Орешарски не изключи напълно възможността България да наложи вето на икономически санкции от ЕС срещу Русия. В отговор на въпрос на руски медии дали е възможно България да наложи вето на такива санкции, Орешарски заяви в Брюксел, че на този свят всичко е възможно.

„Трябва да се търси решение на кризата, добро за всички страни - за ЕС, Украйна и за гражданите на Русия. Запазваме надеждата, че украинската криза ще продължи на масата на преговорите, защото санкциите, както и в много други случаи в исторически план, не носят ползи на никого от участниците“, коментира премиерът, цитиран от БТА.


Орешарски съобщи, че нашата страна е представила предварителен разчет в работен порядък на ЕК за възможните щети за България от налагането на икономически санкции срещу Русия.

 

Продължаваме работата по изготвянето на цялостен многовариантен списък, в зависимост от обхвата на санкциите и ефектите за нашата страна, правим необходимото. Такива анализи имат предварителен характер, защото не знаем бъдещото развитие, уточни той.

По повод темите от завършилия двудневен Европейски съвет в отговор на въпроси на български журналисти премиерът отбеляза, че връзката между газопроводите на България и Румъния, чието откриване предстои, ще намали малко българската зависимост в енергийните доставки.

Връзката с Румъния не е с много голям капацитет, а и румънските възможности за доставки на газ не са много големи. Ще намали зависимостта в не много голяма степен, поясни премиерът.

По неговите думи съществуващите връзки към газопроводите на Гърция и Турция биха могли при определени условия да работят двупосочно. В плановете ни е да изградим втора връзка с Гърция, както и втора връзка със Сърбия, добави той. Съвсем наскоро започнахме работа за газова връзка с Турция, тя е далеч по-надеждна в краткосрочен план и е инструмент за потенциална диверсификация на доставките, заяви Орешарски.

Премиерът каза още, че не разглежда сценарии да бъдат спрени доставките на газ за България, както през 2009 г., но отбеляза, че се обсъждат различни сценарии.

Попитан дали е необходимо да се мисли по-сериозно за изграждането у нас на терминал за втечнен газ, Орешарски заяви, че по-сериозно може за се мисли за връзката към гръцката газопреносна мрежа, за да бъде ползвано изграденото в Гърция подобно съоръжение. Той изрази съмнение в икономическата обосновка на строежа на такова скъпо съоръжение в Черно море.

Усилията за подобряването на енергийната ефективност са условие за подобряване на конкурентоспособността, както и за по-малка зависимост от доставчиците на енергийни ресурси, които и да са те, включително Русия, каза още Орешарски.

По думите на премиера свързването на България с електропреносната мрежа на ЕС би повишило възможностите ни за износ на ток.


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

3.2414