rex.dir.bg

 
rex.dir.bg

REX
REX2
TOP 10
ТОРЕНТИ
МУЗИКА
ВИДЕО
СНИМКИ
TV-ONLINE
ПОЩИ
СМЕШНИ
ПОЛЕЗНИ
СОФТУЕР


ЗА КОНТАКТИ НОВИНИ ПРЕДЛОЖИ И СПЕЧЕЛИ РЕКЛАМА

НОВИНИ / SVIAT

Вземи в gLOG
21 Март 14, 19:27 / Автор: DNES
В Близкия изток Путин е герой
В Близкия изток Путин е герой Русия и там иска да се издигне до позициите на старата велика сила

Курсът на руския президент Владимир Путин на конфронтация със Запада среща голямо одобрение в Близкия изток. А Русия и там иска да се издигне до позициите на старата велика сила.

Сирийският президент Башар ал Асад дори изпрати поздравителна телеграма на Кремъл. Реакцията на Путин по 
украинската криза е легитимна и има за цел "да създаде балансиран и прозрачен свят, в който суверенитетът на държавите и правото на самоопределение на народите да се уважава", написа диктаторът от Дамаск. 

Той похвали "мъдрата политика и рационалния подход" на руското ръководство "предвид опитите за преврат на терористичните екстремисти срещу законността и демокрацията". 

Но макар и никой друг близкоизточен автократ да не се въодушеви да изкаже такива странни хвалебствия, курсът на Путин на конфронтация със Запада предизвиква одобрение и в други столици в региона.

Не само Сирия и Иран, които от десетилетия се възприемат като бастиони на съпротивата срещу господството на Запада, но и Ирак и Египет кокетничат с мускулестия мъж в Кремъл - развой, който може коренно да промени баланса на силите в Ориента. 

Защото не само в съседна Украйна, но и в Близкия изток Русия се стреми към някогашната роля на великата сила СССР през Студената война - на политически покровител и надежден оръжеен доставчик.

Западът и арабският свят от своя страна може да се отчуждят един от друг. Откакто започна Арабската пролет, отношенията на САЩ със съюзниците им в региона страдат, докато Русия и Китай печелят престиж - не на последно място защото не повдигат въпроса за човешките права. 

Държавите от Залива се ядосаха на Вашингтон заради неговото сближаване с Иран и колебанията му за 
военна намеса в Сирия. Иракският премиер Нури ал Малики вече не крие, че постоянните съвети на Белия дом му лазят по нервите.

Външният министър на Египет Набил Фахми говори дори за "заплаха за отношенията", откакто Барак Обама отложи доставките на бойни самолети след свалянето от власт на Мохамед Морси. Тази реторика среща популярност сред народа в долината на Нил. Сред всички прослойки на населението се ширят най-бурни теории на конспирацията по отношение на Америка, за която се твърди, че искала да разпокъса Египет и да не му даде да надига глава.

Оръжие и петрол

Все повече се харесва съзнателното и непукистко поведение на Путин на световната сцена да действа на контра. Асад продължава да получава от Москва военното оборудване, от което диктаторът се нуждае за кървавата си гражданска война. Дори първото задгранично пътуване на новия силен човек край Нил, фелдмаршал Абдел Фатах ас Сиси, не бе до Европа или САЩ, а до Русия, от където веднага се върна у дома с оръжеен договор за два милиарда долара.

Същевременно Египет отхвърля с необичайна острота критиките на Запада за жалкото състояние на човешките права в страната. Миналата седмица външното министерство повика посланиците на 19 европейски страни, сред които и ръководителя на германската мисия, и упрекна държавите им в намеса във вътрешните работи на Египет. 
Ако това не се коригира, ще "нанесе като последствие сериозни вреди на отношенията". 

Дори Иран се надява да извлече полза от украинската криза и с помощта на Москва да отслаби западния режим на санкции. Защото съвсем неотдавна Русия сключи договор с Иран, който осигурява на Техеран износа на 500 000 барела петрол на ден за Москва, които ще носят по 1,5 милиарда долара на месец. В замяна Иран иска да купи още два руски атомни реактора и руски оръжия, както и да възложи поръчка за строителство на железопътна линия. Ако договорът влезе в сила, Техеран може с един удар да увеличи с 50 процента поотслабналите си петролните сделки, което вероятно ще подобри икономическото му положение и ще понижи готовността му за компромиси в ядрения спор.

Както и Китай, който също продължава да купува по около 500 000 барела на ден, Русия категорично отхвърля петролното ембарго на Европейския съюз срещу Иран. Разгневеното американско ръководство отрази действията на Путин тези дни с лаконично съобщение. На американската страна било съобщено, че Русия е свободна да купува петрол от Иран във всякакви количества, заявила Москва. 


Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

5.6536